Сортове кафе

Кафеените зърна представляват семената на плод на вечнозелен храст принадлежащ към сем. Рубиацее /Rubiacee/. Основните два вида са Арабика /Coffea Arabica/ и Канефора /Coffea Canephora/, известно още като Робуста /Robusta/.

Кафееното растение се отглежда в различни географски райони и по тази причини маслата и мазнините, които определят аромата на зърното, варират според температурните условия, степента на влажност на въздуха и характеристиките на почвата.

 

 

Централна Америка и Кариби

Всички видове Арабика в Карибите и Америка, произхождат от растение, тайно взето от градините на крал Луи XIV от капитан Габриел дьо Клийо, който го пренася на остров Мартиника.

Коста Рика 
Кафето от Коста Рика има най-силен вкус от всички видове в Латинска Америка, отличава се с пълно тяло и киселост. Най-добрите сортове се отглеждат в планините по границата с Тихия океан.

Ямайка 
Най-високо ценените ямайски кафе зърна се култивират на висока надморска височина. Най-редкият вид е Blue Mountain, отглеждан в контролирани от държавата плантации. От печените зърна се получава ароматна напитка със сладък, леко кисел вкус и пълно тяло. Други ямайски видове са Prime Washed, Jamaican Mountain Choice и High Mountain.

Гуатемала 
Кафето отглеждано в тази страна се отличава с почти опушен вкус и висока киселост, а зърната кафе с не толкова перфектения си вид. Имената на различните видове произлизат от планинските региони в които се култивират, изключение са само огромните зърна Maragogipe, които се отглеждат по равнинните части.

Хаити
Сортовете от Хаити се изпичат до тъмен цвят. По-голямата част от производството се изнася за Франция и Италия. Хаитянските кафета се известни със своя пълен и леко сладък вкус, с ниска киселост. Видът Port au Prince понякога има остър аромат и пикантен послевкус.

Мексико 
Мексиканските кафета са с богато, пълно тяло и лека киселост, с благоуханен аромат. Най-ценените видове се отглеждат на висока надморска височина.

 

 

Южна Америка

Кафето е разпространено в Южна Америка от датските и френски колонии през 18 век. По-късно е пренесено в Бразилия. Благодарение на благоприятните климатични условия, кафе се култивира в много страни на този континент.

Бразилия 
Бразилия е най-големият производител на кафе Арабика в света. От сорта Bourbon Santos се получава деликатно ароматно кафе, като същевременно сортът е отличен и за приготвяне на бленди. Други видове кафе, особено принадлежащите към класа Rio, са кисели, дори понякога киселинни. Един от най-важните сортове е Maragogipe, известен с огромните си зърна, растящи на дървета, резултат на мутация на зърна Арабика.

Колумбия 
Благодарение на характеристиките на терена и устойчивите климатични условия, Колумбия е вторият по големина производител на кафе в света и първи по качество. Най-цененото зърно кафе е от сорта Medelin, с пълно тяло, богат аромат и ниска степен на киселост. Vintage Colombian е рядък сорт, чиито зърна отлежават осем години преди изпичането, което придава пълнота на аромата и кафето е почти сиропирано.

Венецуела 
Най-качествените венецуелски сортове растат по границата с Колумбия и са сред най-добрите в света, въпреки че не са толкова известни. Merida и Caracas са особено популярни в Европа, отличават се с ниска киселост и леко тяло.

 

 

Африка

Африка се превръща във все по-важен производител на международния пазар на кафе. Въпреки че Арабиката произхожда от Етиопия, 75% от африканските зърна кафе са от сорта Робуста, които са по-устойчиви на болести и осигуряват по-голяма реколта от Арабика сортовете.
Ангола, Бряг на слоновата кост и Уганда са най-големите производители на Робуста. Етиопия и Кения са единствените африкански държави производителки на Арабика.

Ангола
Ангола е производител главно на Робуста, но изнася и малки количеста Арабика – Andulo и Gando – с неутрален вкус, което ги прави идеални за смесване на бленди.

Етиопия 
В Етиопия все още вирее диворастящо кафе, чиято реколта се събира от местните и се суши на слънце. Сортът Djimmah е с вкус на подправки, дори леко пикантен. Harrar и Ethiopian Moka са едни от най-редките видове. Близко до истинската Мока, кафето е с тъмночервен цвят, пълен, силен и винен вкус.

Кения 
Кенийското кафе е известно с пълното си тяло и лека киселост. Най-добрият сорт е Kenya AA. 

Танзания 
Танзанийското кафе се пие чисто и черно, никога не се смесва /блендира/. Най-ценени сортове Арабика са Kilimanjaro и Plantation Buboka, със сладък вкус и винена нотка. Изключителна рядкост са кръглите зърна кафе.

Йемен 
Класическото кафе Мока идва от Йемен. Въпреки че зърното е с неправилна форма и не добър външен вид, кафето от този сорт е забележително, с плътно тяло, богат аромат и кисело-сладък вкус.

 

 

Азия и Кариби

Най-големият производител на кафе в Азия е Индия, където се отглеждат както Арабика, така и Робуста. Островите Ява, Суматра и Хаваи са сред първите международни производители.

Ява
На остров Ява се отглеждат едни от най-деликатните и изискани зърна Арабика в света. Най-добрите са с пълно тяло, ниска киселост и наситен аромат с много нюанси.

Хаваи
Всички видове кафе са отлични, с пълно тяло и сладък вкус, но никога сиропиран. По склоновете на вулкана Мануа Лоа се култивира кафето Kona.

Индия
Най-големите потребители на индийско кафе са англичаните. Най-разпространеният вид е Mysore – черен, с пълно тяло и кисел вкус.

Суматра
Богато, сладко и умерено кисело е кафето Mandheling – най-цененият вид от Суматра.