Повече от век и половина история

1856 г. В Абруцо, Клементе Сакуела стартира търговия с подправки и колониални продукти: чай, ечемик, различни по качество и произход сортове какао.
В началото младият Клементе пътува между Киети и Неапол, където продава продукти, които не могат да се намерят на местния пазар. Тогава, заедно със своя брат отворят склад в Киети за продажби на едро, което се потвърждава от документите за регистрация на фирмата „Antonio and Clemente Saquella” в архивите на „Тежестите и мерките”.

1912 г. През май, Луиджи и Алфонсо Сакуела основават в съдружие компания, с цел да продължат търговията на баща си. В памет на почитания си баща наричат компанията „Clemente Saquella”. 

 

 

1930 г. Трийсетте години на миналия век са белязани от повратна точка в историята на компанията. През този период се наблюдава необикновен растеж, нетното наследство достига 103 000 лири. Арналдо Сакуела и неговите братя Марио и Джовани постепенно достигат до решението да се концентрират върху еспресо кафето.

Арналдо Сакуела 1945 г. По време на войната, търговията е прекъсната. През 1945 г., благодарение на либерализацията на хранителните стоки, работата започва с подновена енергия. Компанията „Clemente Saquella”, начело с Арналдо Сакуела, основава фабрика, оборудвана с една от първите 25 кг. машини за печене Vittoria, която след няколко месеца е заменена от 120 кг. машина за печене Farina. Успехът е моментален и търговията се разстраства в сеседните области: Лацио, Марке, Умбриа и Кампания.

1948 г. Първите опаковки от 10 кг. и 30 кг. са пакетирани в пергаментна хартия, покрита от плат с надпис „Saquella Roasted Bar Coffee”. За потребление от домакинствата, на пазара на Лацио и Умбриа, излизат опаковки от 100 гр. Caffe’ Brazil в картонени кутии.

1955 г. През 1955 г. се постига огромен ръст с количество от 3500 квинтала. Продуктовият асортимент се разширява и се произвеждат първите бленди: Bar Franca, Bar Sud, Spazial, Extra, Ancona, Lodi, Bianca, Victor в разфасовки от 5 и 10 кг. 

1958 г. Търговските територии се разширяват и за удовлетворяване нарастващата нужда от изпечено кафе се откриват нови складове във Ферара, Лече, Беневенто, Рим, Кава ди Тирени, Кампобасо, Авецано, Фоджия, Бари, Мачерата, Анкона, Римини, Перуджа, Терни, Флоренция.

1968 г. Количеството на продажбите се увеличава и се създава търговска мрежа от 38 агента. Годишно продажбите са над 4 000 квинтала.

1969 г. Основава се нова компания, наречена Luigi & Enrico Saquella S.n.c. Управлението е поето от братята, внуци на създателя, синове на Арналдо, който през годините сътрудничи в компанията.

1971 г. Нови офиси на централата се откриват в индустриалната зона на Пескара, разположени на площ от 11 000 кв. м.

1972 г. Интернационализацията на марката Saquella стартира чрез дистрибуция на кафе еспресо в Канада и няколко европейски държави.

1988 г. Saquella Coffee навлиза в Световната организирана дистрибуция на нови линии.

1997 г. Основава се Saquella Deutschland, за да се посрещне необходимостта от по-голямото разпространение на продукта на немския пазар.

1999 г. Името на компанията се променя на „Saquella 1856” и излиза на стоковата борса.

Днес, компанията се гордее със солидното си присъствие на чуждия пазар, достигащо 50% от производството и, благодарение на отличните търговски взаимоотношения с повече от 92 страни.

Семейната традиция в Saquella никога не се прекъсва, и дори днес, фамилията управлява компанията с натрупаната през годините компетентност и задълбочено познаване на продукта и пазара.

Още в най-ранна възраст всички членове на семейство Сакуела са въвеждани в еспресо културата и изкуството на изпичане на кафе със специално обучение. Формулите и тайните рецепти на всички класически бленди са предават от поколение на поколение.