Как да направим чаша истинско италианско еспресо

Италианското еспресо е изкуство, резултат на една древна традиция. Напитка, сервирана в чаша, получена от преминаването на гореща вода под налягане през мляно кафе.

Италианското еспресо е плод на стриктно съчетаване на разнообразни видове кафе от различни части на света, комбинирани за да създадат богат, опияняващ аромат и плътно, кадифено тяло.

Автентично италианско еспресо се приготвя при спазване на следните задължителни условия:

1. Необходимо количество мляно кафе: 7 гр. (± 0.5 гр.)
2. Изходна температура на водата: 88¼ С (± 2¼С)
3. Температура на напитката в чашата: 67¼ С (±3¼С)
4. Налягане на водата: 9 бара (±1 бар)
5. Време на перколация: 25 сек. (±2.5 сек.)
6. Вискозитет при 45¼ С: > 1.5 mPa s
7. Общо мазнини: > 2 мг./мл.
8. Кофеин: <100 мг/чаша
9. Милилитри в чаша: 25 мл. (± 2.5 мл.)

За да се насладите на истинското италианско еспресо, чашата трябва да е порцеланова, с коносовидна форма, малка, суха и добре затоплена.

Машината за еспресо прави един милилитър кафе на секунда, следователно необходимото време за приготвяне на стандартна чаша еспресо от 25 мл. е 25 сек.
Ако отнеме само 15 сек., съществена част от еспресото е останала в кафе мелачката. В този случай кафето губи част от характеристиките си и е с малко тяло и прекалено горчиво. Ако приготвянето на кафе отнеме 35 сек. се получава обратното: дървеният, стипчив и като цяло неприятен вкус на останките от мелачката ще се усеща в кафето.

Истинското италианско еспресо има кремовиден каймак с цвят на лешник, преливащ към тъмно кафяво със светлокафяви нюанси. Ароматът е наситен, с цветни, плодови или шоколадови нотки. Вкусът е плътен и кадифен. Киселият и горчив вкус са балансирани, с малко или никаква стипчивост.